Houtkachel op cv aansluiten

Houtkachel op cv aansluiten

kookkachelEen houtkachel op je cv aansluiten wordt steeds populairder. Met het hout in de houtkachel kun je het water in het cv circuit opwarmen. In de warmtewisselaar die zit ingebouwd komt van onderen koud water binnen. Het vuur van de kachel zorgt ervoor dat het water opgewarmd wordt. Een natuurkundig proces zorgt ervoor dat het hete water opstijgt en van boven de warmtewisselaar weer verlaat. Op deze manier wordt het huis opgewarmd op een natuurlijke manier. Voordat je hiervan kunt profiteren, moet je eerst de houtkachel op de cv aansluiten. Omdat in Nederland veelal gesloten cv circuits worden gebruikt, is het vaak niet mogelijk om de houtkachel direct op dit circuit aan te sluiten. Wil je zeker weten dat je houtkachel na het aansluiten op de cv veilig werkt, dan is het aan te raden om een erkende cv installateur erbij te betrekken.

Wat heb je nodig om de houtkachel op de cv aan te sluiten?

Wanneer je een houtkachel wilt aansluiten op je cv, dan heb je een aantal componenten nodig. Eén hiervan is een thermisch veiligheidsventiel. Daarnaast heb je ook een cv laadunit nodig. Wanneer je een buffervat wilt integreren in het systeem, dan heb je ook een aanvullende temperatuurregelaar nodig. Er moet ook een aansluiting op het kraanwater worden gerealiseerd, dit om de haard te kunnen koelen. Ook heb je een waterafvoer nodig om het overtollige koelwater weer af te kunnen voeren. Buiten dat zijn er nog veel kleine onderdelen die gebruikt worden om het geheel werkend te krijgen en op een veilige wijze werkend te houden. Om veiligheidsredenen is het ten alle tijden het beste om een erkend installateur de houtkachel op de cv aan te laten sluiten. Dit omdat het zo kan zijn dat je cv systeem aangepast dient te worden, en vaak is dit te complex om zelf te doen.

Kwaliteitseisen mbt het aansluiten van de houtkachel op de cv

In Nederland vallen houtkachels met een warmtewisselar onder de Stoomwet. Houtgestookte cv haarden zijn hiervan echter uitgesloten, en hoeven dus niet gekeurd te worden door het stoomwezen. Wel is het zo dat je cv installatie uitgevoerd moet zijn met minimaal één drukbeveiliging. Deze drukbeveiliging mag nooit afgesloten worden, en het moet altijd mogelijk zijn om de druk zonder hinder af te voeren. Wanneer de houtkachel op het cv systeem niet aan deze eisen voldoet, mag deze eigenlijk niet in werking worden gesteld. Het is daarom aan te raden – met name door de specifieke eisen met betrekking tot de veiligheid – om altijd een erkende cv installateur in te schakelen om de houtkachel op de cv aan te sluiten. Bovendien is elke situatie anders, en is altijd een specifieke oplossing vereist. Erkende installateurs beschikken over de benodigde kennis, en kunnen je voorzien van een aansluiting die voldoet aan alle gestelde eisen.

Bespaar veel geld en geniet van de heerlijke comfort van een houtkachelcv!