Houtkachel, hoe stook je een houtkachel

houtkachel

Hoe stook je een houtkachel?

Het aansteken van een houtkachel is niet moeilijk, mits je de juiste techniek gebruikt. Het is daarom het beste om de volgende stappen te volgen. Leg een paar proppen papier of een aanmaakblokje in de houtkachel, en leg hier wat kleine, losse, stukjes hout op. Steek dit aan, maar gebruik hier nooit spiritus of andere vloeibare brandstoffen voor, want dit kan een ontploffing of een steekvlak veroorzaken. Zorg ervoor dat de onderste luchtregelschuif (de primaire luchtregeling) open staat, en zorg ervoor dat ook de secundaire luchtregeling geopend is.

Als het papier of de aanmaakblokjes en de kleine stukjes hout goed branden, kun je wat grotere stukken hout in de houtkachel doen. Zorg er echter voor dat er niet teveel hout in de houtkachel zit, maar vul hem regelmatig bij. Zo zorg je ervoor dat je kachel optimaal kan blijven branden. Brandt het hout eenmaal goed, sluit dan de onderste luchtregelschuif. Vind je dat het vuur te hard brand, dan kun je de secundaire luchtstroom wat verlagen.

Goedkope houtkachel met cv aansluiting kopen? klik hier!

Hoe doof je een houtkachel?

Wanneer je de kachel uit wilt zetten, is het niet aan te raden om het in één keer te doven. Dit zorgt ervoor dat er onvolledige verbranding is in de houtkachel en het kan ook schadelijke gassen doen vrijkomen. Het is daarom aan te raden om het vuur zo lang mogelijk uit te laten branden. Ga je over een half uur naar bed, gooi dan niet nog een paar nieuwe blokken hout op het vuur. Laat het vuur ’s nachts niet nasmeulen, sluit gewoon de hele luchttoevoer af.

Kijk hier voor de beste houtkachel aanbieding!