Houtkachel cv aansluiting

Houtkachel cv aansluiting

De jaarlijkse energierekening blijft stijgen, en daarom wordt het steeds aantrekkelijker om te kijken of er andere mogelijkheden zijn om je huis te verwarmen. Dan uiteraard het liefst een verwarmingssysteem dat een flinke besparing op je energiekosten oplevert. Dit kan gerealiseerd worden met houtkachels. Deze brengen niet alleen sfeer in huis door het knetterende haardvuur, maar zijn ook nog eens milieuvriendelijk. Onderstaand worden twee mogelijke aansluitingen van houtkachel cv’s besproken, namelijk op de centrale verwarming zelf en op de vloerverwarming.

Houtkachel: aansluiting op cv

Wanneer je een houtkachel gaat aansluiten op je cv, dan is het in de meeste gevallen zo dat je deze aansluit op een bestaand systeem met een gasgestookte cv ketel. Het hangt af van de cv ketel op welke manier je de kachel aansluit op het systeem. Het is het beste als de aansluiting van de houtkachel cv plaatsvindt op een open verdeler. Na de open verdeler zit een pomp, die er voor zorgt dat de verwerking naar de radiatoren op de juiste wijze plaatsvindt. Dankzij deze open verdeler is het ook mogelijk dat beide systemen onafhankelijk van elkaar functioneren. Wil je dus een keertje gewoon de cv aanzetten zonder de houtkachel, dan is dat mogelijk.

Houtkachel: aansluiting op vloerverwarming

hoekkachel houtkachelHet is ook mogelijk om een aansluiting van de houtkachel op de vloerverwarming te realiseren. In combinatie met een cv houtkachel kun je dit realiseren, mits je rekening houdt met dat een vloerverwarmingsysteem erg traag opwarmt en eigenlijk dag en nacht warm gehouden dient te worden. Je hebt heel veel capaciteit nodig om een vloerverwarmingsysteem op temperatuur te krijgen. Bij houtkachels is het echter zo dat je deze over het algemeen overdag of ’s avonds gebruikt, en ’s nachts uitzet. Heb je een aansluiting van je houtkachel cv op de vloerverwarming gerealiseerd, dan is de vloer net warm als je de kachel weer uit gaat zetten. ’s Nachts koelt je warme vloer dus weer af, en heb je er eigenlijk niets aan. In combinatie met je cv kun je dan wel de temperatuur van de vloer op peil houden.

Een veilige aansluiting van de houtkachel op de cv

Alle cv houtkachels zijn tegenwoordig voorzien van een dubbel veiligheidssysteem. Deze twee systemen treden in werking wanneer het systeem van je houtkachel oververhit is. Oververhitting komt echter niet zomaar voor. Als je langdurig de kachel fel laat stoken, en dat combineert met een te kort cv circuit met gesloten radiatoren, dan is de kans op oververhitting zeker aanwezig. Zorg je ervoor dat je cv circuit lang genoeg is, of dat je open radiatoren hebt, dan is dit probleem opgelost. Oververhitting kan ook ontstaan als de pomp net werkt of als er stroomuitval is. Daarnaast kan oververhitting ontstaan als er te weinig water en te veel lucht in het cv systeem zit. Wanneer je de aansluiting van de houtkachel op je cv systeem door een erkende installateur laat verzorgen, dan weet je zeker dat de aansluiting veilig heeft plaatsgevonden.

Kijk hier voor de beste houtkachel aanbieding van Nederland