brandhout, welke is geschikt voor in een houtkachel?

brandhout

brandhout, welke is geschikt voor in een houtkachel?

Je kunt niet zomaar alle soorten hout in je houtkachel gooien om te verbranden. Het is belangrijk dat het haardhout schoon is. Er mag dus geen olie of verf aan het hout zitten. Heb je tuinhout of hout van oude kozijnen, gebruik dit dan absoluut niet in de houtkachel. Ook kun je beter niet kiezen voor hout van naaldbomen. In dit hout zit namelijk veel hars, en daardoor is het minder geschikt voor in houtkachels.

Wil je het hout zo optimaal mogelijk verbranden, dan moet je kiezen voor zo droog mogelijk haardhout. Heb je te nat hout – dus hout met teveel vocht erin – dan krijg je te maken met onvolledige verbranding. Dit leidt tot vervuiling van je rookkanaal, maar is ook niet goed voor het milieu. Brandhout voor je houtkachel moet een vochtpercentage hebben van onder de 20 tot 25 procent. Vers gekapt hout heeft een vochtpercentage van ongeveer 50 procent, dus dit hout zal eerst gedroogd moeten worden.

Afhankelijk van de houtsoort die je kiest, moet je het hout eerst een bepaalde tijd laten drogen. Natuurlijk is het ook mogelijk om gedroogd hout te kopen, dan hoef je het niet eerst zelf te laten drogen. Heb je hout van de den of de populier, dan moet dit één jaar drogen. Hout van de linde, wilg, spar, berk, es en els moet een half jaar extra drogen. Kies je voor brandhout van een fruitboom of van een beuk, laat dit dan twee jaar drogen. Kies je voor eikenhout, dan bedraagt de optimale droogtijd 2,5 jaar.

Toch liever goed haardhout kopen? Hier vindt u het beste openhaardhout!